Zonder ellende

#pindakaas #zonderellende #puur #eerlijk

GESCHREVEN DOOR:

Boy

LEESTIJD:

Ongeveer 5 minuten

GEPLAATST OP:

8 september 2021

Bekt lekker hè: “Zonder ellende”… Goed bedacht door de afdeling Marketing, al zeg ik het zelf. Maar veel belangrijker, wat is zonder ellende? In de komende regels wil ik jullie graag vertellen hoe deze kreet (en eigenlijk heel VanThuys) is ontstaan. Allemaal klaar?…Lezen maar…!

Met ellende

Je bakt niet heel duurzame geteelde pinda’s in olie en maalt ze tot pindakaas. Pak een pot en vul deze voor de helft met de pindakaas. Voeg vervolgens olie, een paar klonten suiker, een paar scheppen zout en nog wat pindameel (want dat vult zo lekker) toe. Top af met wat gehard palmvet voor dat mooie strakke laagje én de nodige E-nummers, altijd goed. O ja, vergeet de stabilisatoren niet want wie wil er nou zo’n natuurlijk laagje olie op de pindakaas. Al dat roeren en zo… bah…

Zonder ellende

Of…

Je roostert duurzaam geteelde Argentijnse runners, maalt deze tot pindakaas en vult een nieuwe pot volledig met deze pindakaas…

In de supermarkt

Wat leert een rondje door de plaatselijke supermarkten ons? Nou, dat bovenstaande eerste hoofdstuk ietwat ongenuanceerd is maar toch helaas ook de waarheid. Een kleine selectie pindakazen uit diverse supers:

Helaas toch weinig “pure pindakazen”, kijk alleen al eens naar het percentage pinda’s en de toevoegingen die niet bijdragen aan de smaak. Zet je wel even aan het denken toch?

Toevoegingen

Je ziet dat er bij veel pindakazen ingrediënten worden toegevoegd met een moeilijke naam. Daarom heb ik wat onderzoek gedaan naar vaak voorkomende toevoegingen, laten we ze voor het gemak “ellende” noemen:

  • Gehard (palm)vet, transvet, gehydrogeneerde palmolie

Verzameling namen voor gehard palmvet. Palmvet wordt gehydrogeneerd, een kunstmatige bewerking waarbij transvet en de stof 3-MCPD vrijkomen. Transvet zet zich vast in je aders en kan obesitas en ontstekingen veroorzaken. 3-MCPD kan (vooral bij kleine kinderen) nierschade veroorzaken. Liever geen geharde vetten dus.

  • Suiker, dextrose, rietsuiker, glucosestroop

Van nature bevat pindakaas suiker, maar er worden ook vaak suikers toegevoegd. Helaas zijn dit vaak geen complexe koolhydraten: suikers met mineralen en vitaminen. Toegevoegde suikers bestaan alleen uit pure suiker. Ze leveren dus geen andere nuttige stoffen, alleen energie. Daarom worden toegevoegde suikers ook wel “lege calorieën” genoemd.

  • Olie

Bij veel pindakazen wordt een olie toegevoegd. Vaak om de pindakaas smeuïger te maken. Dit is niet altijd “slecht”, zolang de toegevoegde olie maar natuurlijk en duurzaam is.

  • Stabilisatoren en e-nummers

Natuurlijk worden we niet vrolijk van gehard vet maar er zijn helaas ook pindakaasmakers die het nodig vinden om stabilisatoren (die gaan het olielaagje tegen) en niet natuurlijke e-nummers (om de houdbaarheid) toe te voegen. Voor mij absoluut een no-go. Niet nodig en gewoon niet goed voor je.

Kortom

Het laatste wat ik wil is voor iemand bepalen of iets goed, slecht, gezond of niet gezond is. Iedereen maakt zijn eigen keuzes en iedereen bepaalt voor zichzelf wat wel of niet gezond en lekker is. Mijn persoonlijke voorkeur is pure pindakaas maar wat ik veel belangrijker vind is dat de onbewuste én bewuste koper weet wát hij of zij in huis haalt en zo dus een bewuste keuze kán maken. Hopelijk draagt bovenstaand stukje tekst hier aan bij.

Mocht je nou vragen en of opmerkingen hebben, neem dan contact met mij op.

#pindakaas #zonderellende #puur #eerlijk

Bedankt voor het lezen en nog een fijne dag!

Lees de VanThuys disclaimer